Jak smacznie pożegnać stary rok – sylwestrowe przekąski
Przepisy
Podpowiadamy jak przyrządzić dania niebanalne, zaskakujące, ale i proste w przygotowaniu, by umilić i urozmaicić sobie tę wyczekiwaną, grudniową noc.
Imprezowy must have – paluchy serowe
Co jest gwarantem dobrej imprezy? Chrupiące, wytrawne przekąski.
Grissini możemy kupić w większości marketów, jednak jakie będzie zdziwienie Twoich gości, jak ogłosisz, że te na sylwestrowym stole są jeszcze ciepłe i świeże, bo zostały przygotowane własnoręcznie. Ich dodatkową zaletą jest to, że w środku możesz dodać smaczną niespodziankę, na przykład oliwki lub kukurydzę.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 100 ml mleka Łaciate 3,2%
- 100 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
- 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
- 1 roztrzepane jajko
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki kukurydzy
- 100 g startej mozzarelli Mlekpol
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, wlewamy ciepłe mleko, dosypujemy po łyżce cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut, do wyrośnięcia. Do innego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy zawartość pierwszej miseczki, wodę, sól i oliwę z oliwek, a następnie zagniatamy ręcznie ciasto. Dodajemy drobno pokrojone oliwki i posiekane oregano i przez kolejne kilka minut wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do dłoni. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejscu. Po wyrośnięciu dzielimy masę na 2 połowy i każdą rozwałkowujemy w prostokątny kształt. Po jednej połowie prostokąt smarujemy przecierem pomidorowym, układamy kukurydzę, oliwki i posypujemy startym serem.
Następnie nakrywamy resztą ciasta. Kroimy je na równe kawałki, tak uzyskane paluchy dwukrotnie skręcamy i układamy z odstępami na blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C.
Zdrowe przekąski – pizzerinki z bakłażana
Na sylwestrowym wieczorze dobrze sprawdzają się przekąski typu finger food, które łatwo złapać w rękę i zjeść między tańcami lub na stojąco – w trakcie rozmowy.
Polecamy niezawodne pizzerinki, ale w zdrowszym wydaniu, bo zamiast mącznego ciasta spód stanowią aromatyczne bakłażany, a smaku dodają soczyste pomidory oraz zapiekany ser.
Składniki:
- 4 bakłażany
- 1,5 szklanki sosu pomidorowego
- 100 g tartej mozzarelli Mlekpol
- 2 duże pomidory
- 4 ząbki czosnku
- suszone oregano
- świeża bazylia
- świeży tymianek
- oliwa extra vergine
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kroimy bakłażany w plastry. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana. Nacieramy je czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem, oregano. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, a następnie posypujemy mozzarellą.
Rozkładamy obrane pomidory, pokrojone w kosteczkę.
Dekorujemy listkami świeżego tymianku i skraplamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez około kwadrans.
Zastrzyk energii – zapiekanka makaronowa
W trakcie całonocnej imprezy nie może zabraknąć dania na ciepło, tym bardziej że za oknem panuje zima.
Warto nie tylko rozgrzać gości, ale także dodać im siły do zabawy. Jeśli planujemy zaprosić dużo osób, warto przyrządzić zapiekankę – jedna dużą porcję na raz. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Dodatkowo makaron jest bardzo pożywny.
Daje także możliwości dodania różnorodnych dodatków, np. papryki, kukurydzy, pomidorów lub brokułów.
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 2 cebule
- 8 łyżek oliwy
- 200 g szynki lub piersi z kurczaka
- 150 ml śmietany 18%
- 1 brokuł
- 300 g sera mozzarella
Przygotowanie:
Nastawiamy osoloną wodę na makaron, gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzamy. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Na patelni na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy drobno posiekaną szynkę, brokuł i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę startego sera, mieszamy ze śmietaną i wykładamy do żaroodpornej formy. Na wierzchu kładziemy resztę startego sera.
Zapiekamy przez ok. 7 minut.